Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Parkinsonin tauti
 
Parkinsonin tauti on neurologinen pitkäaikaissairaus, jonka oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat eri ihmisillä ja eri aikoina. Varsinaista syytä sairauteen ei tunneta. Tauti alkaa keskimäärin 50-70- vuotiaana. Sen keskeisimpiä oireita ovat toispuoleinen lepovapina, liikkeiden hidastuminen sekä lihasjäntyden lisääntyminen ja muutokset tasapainossa. Oireita saattaa olla myös muillakin alueilla.
 
Vaikka liikekokonaisuuksien hallinta heikkenee, tauti ei suinkaan ole esteenä uuden oppimiselle. Sanotaan, että Parkinsonin tauti ei lyhennä elämää, se vain hankaloittaa sitä. Toimintakyky saattaa vaihdella päivän aikana suuresti. Tautia ei tautiin ei tällä hetkellä ole varsinaista parannuskeino, mutta sen oireita voidaan hallita lääkehoidolla. Yleensä tauti etenee hitaasti ja se on ollut kantajallaan jo pitkään ennen kuin sitä osataan diagnostisoida.
 
Parkinsonoireiden taustalla ovat rappeutuminen niissä hermoissa, jotka välittävät käskyjä aivoista lihaksiin. Dopamiini-välittäjäaineen väheneminen aiheuttaa aivoissa hermosolujen toiminnan kiihtymistä saaden aikaan Parkinsonin taudin oireet. Kyseessä on siis yksinkertaistettuna tauti, joka johtuu dopamiinin vähenemisestä tai puuttumisesta. Aivoissa tapahtuu myös rakenteellisia muutoksia.

Lisätietoja, tietosivuja ja potilasoppaita saat  www.parkinson.fi  

 

 

http://www.pohjoissuomenparkinsonyhdistys.w2.fi/
©2020 Pohjois-Suomen Parkinson Yhdistys Ry - suntuubi.com